Houdini, a valaha ismert legnagyobb szabadulóművész

Bár Houdini idejében még nem léteztek a mai értelemben vett szabadulószobák, mégis a magyar származású illuzionista, bűvész – akit máig a világ legjobb szabadulóművészének tartanak – beírta magát a történelembe azzal, hogy extrém helyzetekből is talált kiutat. Némi leleményességgel és nagy adag rátermettséggel, de legfőképpen minden képzeletet felülmúló kitartással, ami napjaink kijutós játékaiban is igencsak jól jön.

A világhírű szabadulóművész, aki a VII. kerületből indult

A híres bűvész Weisz Erik néven látta meg a napvilágot Budapesten, mégpedig a mostani VII. kerületben, még 1874-ben. Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan hol, nem lesz nehéz felkutatnod, mert csak a Csengery utca 1 számot kell felkeresned, hiszen itt született a kis Weisz Erik. Kisgyermek volt még, amikor a családja az Egyesült Államokba emigrált, ahol a wisconsini Appletonban telepedett le. A kis Houdinire nagy hatással volt már akkor is a cirkusz, különösen az az előadóművész, akit százak csodáltak estéről estére ahogy „szellemekkel” társalgott, miközben bilincseiből próbált kiszabadulni. Az ő hatására döntött a bűvész pálya mellett, nevét pedig Erikről 17 évesen Houdinire változtatta. Ebben egy bizonyos Jean-Eugene Robert-Houdin neves francia illuzionista inspirálta, az ő tiszteletére vette fel ezt a művésznevet, amin máig az egész világ emlegeti.

Nem ismert lehetetlen, ha szabadulásról volt szó

Houdini az egyik leghíresebb mutatványát Moszkvában mutatta be, 1903-ban. Elképesztő produkciója abból állt, hogy a zord orosz télben meztelenre vetkőzött, megbilincselték, majd bezárták egy szibériai fogolyszállító vagonba, ahonnan mindössze 28 perc alatt szabadult ki. De sokan emlegetik azt is Houdini kapcsán, hogy mindössze 18 éves volt, mikor már 3 perc 45 másodpercig tudta visszatartani a lélegzetét a víz alatt. Erre az otthonukban található fürdőkádban gyakorolt, de később is nagy hasznát vette ennek a tudásnak. 1910-ben New Yorkban, az East folyóba dobott, lezárt ládából is sikerült rendkívül gyorsan kiszabadulnia. Egy banális dolog mégis az életébe került. Houdini rendkívül büszke volt jó kondíciójára, kiváló fizikumára. Rengetegszer színesítette azzal fellépéseit, hogy megkért valakit a közönség soraiból, üsse jól hasba őt, ezzel is bizonyítva tökéletes fizikai erőnlétét. Azonban egyik ilyen mutatványa nagyon szerencsétlenül alakult, mert az ütés következtében megrepedt a vakbele, és mivel nem volt hajlandó orvoshoz menni, mindössze 52 évesen életét vesztette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük