Az escape játékok és a flow kapcsolata

Ha járatos vagy napjaink szlengjében, ha kíváncsian állsz egy-egy felkapott, untig ismételt, már-már közhelyesnek számító kifejezés mögöttes (valós) tartalmához, biztosan találkoztál már a flow kifejezéssel. A flow, vagyis az áramlat egy olyan ideális állapotot jelent, amikor az ember képes teljesen elmélyülni egy tevékenységben, vagyis maximálisan át tudja magát adni annak, amit éppen csinál. Koncentráltan, hatékonyan, erőlködésmentesen. És hogy miképp kapcsolódik össze a flow és egy kijutós játék? Ha már átéltél szabadulószobás játékélményt, talán sejtheted, hogy hol is van a kapcsolódási pont. A következőkben néhány gondolat erejéig erről beszélnénk.

A flow és a kitűzött cél fontossága egy kijutós játékban

Amikor egy menekülő szobában utolér a flow, az egyáltalán nem véletlen. A flow-elmélet megalkotójának Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas professzort tekintik, akinek a tézise az volt, hogy csúcsélményeket akkor élhetsz át, amikor teljesen belefeledkezel valamilyen tevékenységbe. Például abba, hogy különféle nehézségű rejtvények megoldásával közelebb kerülj egy szabadulószoba játék sikeres végkifejlettjéhez. Ezt már nem a magyar pszichológus, hanem mi mondjuk, akik abszolút jól ismerjük a szabadulószobák lélektanát és azt is, hogy miért olyan népszerűek ezek az escape játékok nemtől és kortól függetlenül.

A flow érzését tulajdonképpen bármilyen tevékenység kiválthatja, nem is annyira a tevékenység fajtáján van a hangsúly, sokkal inkább annak minőségén, illetve azon – ami a flow szempontjából nélkülözhetetlen –, hogy legyen előtted egy kitűzött cél. Ha ez megvan, bármilyen kemény és fárasztó is legyen a cél felé vezető út, ebből semmit nem érzel, csak az elégedettséget és a boldogságot.

A flow lényege tehát az, hogy olyankor vagy a legkoncentráltabb és legeredményesebb, ha sikerül kizárnod a külvilágot, teljes mértékben a feladataidra összpontosítasz, és hagyod, hogy sodorjon az áramlat, vagyis a flow. Egy szabadulószobában pedig azért tud könnyedén magával ragadni a flow, mert ott abszolút minden adott ahhoz, hogy maximálisan a kitűzött célra, vagyis a kijutásra tudj koncentrálni. Az újgenerációs menekülő szobák miliője olyan, hogy oda belépve tényleg kint tudod hagyni a valóságot, és 60 percig elterelődnek a gondolataid minden másról.

Próbáld ki te is, milyen a szabadulószobás flow-élmény!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük