Szabaduló szoba gyerekeknek – a legjobb készségfejlesztő

Top view of hands in quest game. Solving a puzzle during riddle.

A szabadulószobás játékok nem kizárólag a szülinapi bulik, lány- és legénybúcsúk vagy éppen a céges csapatépítők kedvelt helyszínei, hiszen a valósággal megelevenedett különleges világok a gyerekeket is rendkívüli mértékben vonzzák. Lássuk, miért is jó a fejlődésben lévő gyerekek számára időnként szabadulószobában megmozgatni az agytekervényeket!

Készségfejlesztés játékosan

A játék nem csupán egyszerű időtöltés, amivel lefoglalhatjuk a gyereket, hanem olyan tevékenység, amely a gyerekek a legkülönbözőbb dolgokat tanulják meg. A legózás vagy éppen a különböző társas játékok, az ördöglakatok megfejtése vagy egyszerűen csak a mászókázás mind-mind olyan készségek kifejlődését alapozzák meg, amelyeket később, a való életben is használni fognak majd. Játszás során a gyerekek úgy végeznek munkát, hogy nem is tudnak róla – élvezik, flowban vannak, és közben használják azokat a természetadta képességeket, amelyeket az iskolapadban nem feltétlenül fejlesztenének.

Problémamegoldó képességek javítása

Az egyik legfontosabb készség, amit egy gyermek megtanulhat, az a gyors problémamegoldás. A kisgyerekeknek rendkívül gyorsan kell újabb és újabb környezetekhez hozzászokniuk, ahogy oviból alsóba, alsóból felsőbe kerülnek, új társakkal és új tantárgyakkal ismerkednek meg, így jó, ha konfliktusaikat is könnyen tudják kezelni. A szabadulószobák segítenek, hogy a gyerekek a rendelkezésükre álló opciók közül a legjobbat válasszák ki, és persze hogy megtapasztalják, a választásnak mindig következménye van.

Memóriafejlesztés a nyomok felleléséért

A szabadulószobák rendkívüli mértékben fejlesztik a memóriát is, hiszen ahhoz, hogy a rejtvényt megoldják, sok mindenre emlékezni kell a már feltárt titkokból. A memóriajátékok óriási segítséget nyújtanak, hiszen csökkentik a gyerekek stresszszintjét, és növelik a koncentrációs képességeket, ami pedig igen hasznos lesz, amikor éles helyzetben kell próbára tenni emlékező tehetségüket.

Csapatmunka a kijutós játékok titkainak megfejtéséért

A gyerekek előtt álló egyik legnagyobb kihívás, hogy hogyan tudnak kijönni társaikkal. Egy szabadulószoba igazi csapatjátékot kíván meg, ahol (függetlenül attól, hogy szülőkkel vagy a nagyobb gyerekek esetleg már csak barátaikkal) a különböző csapattagoknak együtt kell működniük. A kijutós játékok nem csak az önbizalmat növelik, de a másik félbe vetett bizalmat is, és megalapozza, hogy a gyerekek az életben is egymást segítve, ne egymás ellenében próbáljanak előbbre jutni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük