Szabadulós játék fejben – szabadulós könyvek

Aki igazán odavan az escape játékokért, az minden műfajban kipróbálja. A legizgalmasabb és legszórakoztatóbb típus minden bizonnyal az okosan megtervezett és igényesen kialakított szabadulószoba – bármilyen tematikában –, ahol minőségi időt töltünk a barátainkkal, szeretteinkkel, és ahonnan velük összefogva, kooperálva közösen jutunk ki. Aztán ott vannak a netes játékok, amelyek vizuálisan remekül visszaadják a valós szobák hangulatát, az online variánson túl pedig a könyv formátumú, jórészt fejben végigjátszott változat is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Utóbbinak önmagában is megvan a létjogosultsága, remek kikapcsolódást nyújtva a kijutós játékok introvertáltabb, otthonülősebb rajongóinak, ám akkor is tökéletes választás, ha épp nincs társaságunk, akikkel belevetnénk magunkat egy fizikálisan is létező menekülős szoba bonyodalmaiba.

Milyen a jó szabadulós könyv?

Teljesen mindegy, milyen tematikát részesítünk előnyben, nagyon fontos az igényesen, olvasmányosan megírt szöveg, és természetesen még ennél is lényegesebb, hogy a megoldandó feladatok izgalmasak és érdekfeszítőek legyenek. Legyen szó történelmi színezetű cselekményről, misztikus témájú alapsztoriról, egy bűntény felderítéséről vagy könnyedebb, vicces tematikáról, a lényeg, hogy a szöveg és a feladványok együttese folyamatosan lendületben tartsa a játékot, ne érezzük úgy, hogy leül a sztori. A jó szabadulós könyv tehát izgalmas, szórakoztató, és eléri, hogy végig akarjuk játszani a játékot.

Bár a szabadulós könyvekből magyar nyelvű is egyre több van, tény, hogy az igazán nagy választékot az angol nyelvű kiadványok jelentik. Nem szeretnénk túl didaktikusak lenni, mert ez a műfaj mégiscsak a kikapcsolódásról és az izgalmas időtöltésről szól, és nem a tanulásról, de ha már így áll a helyzet, akkor érdemes ennek is a jó oldalát nézni: ha angolul olvasunk és játszunk, annak megvan az a hatalmas előnye, hogy közben elmélyítjük az angoltudásunkat. Éppen ezért egy angol nyelvű szabadulós könyv remek ajándék a fiatalok számára, akik így játszva, észrevétlenül tanulnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük