A nyertes csapat mítosza

Az elmúlt időszakban megváltozott körülöttünk a világ. Idegen elem férkőzött a rendszerbe, és lebontotta a biztonságos kereteket, felülírta a terveinket. Az új helyzetre új forgatókönyvet kell gyártanunk, és közös erőfeszítéssel, az egész világot megmozgató csapatmunkával talán sikerülhet kiszabadulnunk ebből az állapotból. Titeket is kísértetiesen emlékeztet ez valamire? A kijutós játék az aktuális élethelyzet tökéletes analógiája lehetne. A logika, a kreativitás és az ügyesség ugyanis csak részegységei a sikernek: csapatra is szükség van.

Kijutós játék: milyen az ideális csapat?

Való igaz, hogy minden próbálkozó csapat és minden játékmenet kicsit más. Abban mindenki egyetért, hogy a sikeres szabaduláshoz összetartó csapatra van szükség, amelynek a tagjai ismerik és kiegészítik egymást. Visszatérő kérdés azonban, hogy létezik-e ideális csapatösszetétel, olyan társaság, amely biztosan sikert arat majd a játékban? Mágikus képlet erre nincs, de kiemelhetünk néhány olyan alapszerepet, ami ha nem is garantálja, de támogatja a sikeres szabadulást.

Szerepek a kijutós játékban

A siker első számú tényezője, hogy mindenki megtalálja a helyét a csapaton belül, és úgy érezze, hogy a lehető legtöbbet tudja kihozni a képességeiből. Ez néha organikusan alakul, máskor a koordinátor vagy vezető gondoskodik róla, aki a feladatok csoportosításával és helyes leosztásával biztosítja a csapategyensúlyt.

A vezető szerepére érdemes olyan személyt választani, aki ismeri a csapattagokat, ugyanakkor terhelhető, hiszen kiélezett helyzetekben az ő kezében van a döntés. A felfedező szerepét olyan tagnak kell betöltenie, aki nyomkeresésben remekel, és olyan apró részletekre is felfigyel, amiket mások figyelmen kívül hagynak. A nyomok megtalálása azonban még csak félmunka, össze is kell rakni a képet a mozaikokból. Itt kerül a képbe az agy, vagyis az a résztvevő, aki felfedi a jelek mögötti rejtett összefüggéseket. Gyakran jellemzi ezt a személyt a komplex helyzetlátás mellett a kereteken kívüli gondolkodás is. A rejtvények megfejtésén túl a legfontosabb a jó hangulat, hiszen a közös élmények után elsősorban ez marad meg mindenkiben. A mókamester gondoskodik arról, hogy a szellemi kihívás mellett a hangulat is fergeteges legyen. Hogy nyertes csapat leszünk-e, megfejtjük-e ezt a világot sakkban tartó rejtvényt, az csak rajtunk múlik.

De addig is írd a forgatókönyvet kijutós játékunkban, ahol legjobb barátaid vagy családod társaságában, biztonságos körülmények között teheted próbára a képességeidet, és foglalj szobát még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük