Szabadulószoba: fókuszban a csapat

Minden munkahelyi közösség alapja a csapatszellem, amelynek megléte vagy hiánya döntő szerepet játszik a cég életében. A jól szervezett, hatékonyan működő és mindenre elszánt csapat minden cégvezető álma, ám ennek kialakítása nem egyik napról a másikra történik, és sokszor komoly erőfeszítéseket igényel.

Hogyan érhető el, hogy egy csapat összetartó, együttműködő, és ezáltal megkérdőjelezhetetlenül ütőképes legyen? Ez összetett kérdés, de az biztos, hogy a kiváló stratégiai érzékkel megáldott vezetők a forradalmi módszerektől sem riadnak vissza: például attól, hogy a csapat tagjait kimozdítsák a komfortzónájukból, és vicces csapatépítő játékokra nevezzenek be.

A szabadulószoba játék csapatformáló ereje

Akár munkahelyi, akár baráti vagy spontán szerveződő közösségről legyen szó, minden csoportnak azonos, jól lekövethető fejlődési szakaszokon kell keresztülmennie a végleges, kiforrott állapot eléréséhez. A szabadulószobák felgyorsíthatják a csapatképződés folyamatát, hiszen játékos keretet adnak, és szórakozással fűszerezik a csapatépítést.

Nézzük, hogyan bontakoznak ki a csoportevolúció állomásai a szabadulószobában!

1. A csapat megalakulása után udvarias tapogatózás formájában elkezdődik az ismerkedés.

Összeszokott baráti társaság esetében ezek az „udvariassági körök” elmaradnak, de jellemzően ebben a szakaszban a csapattagok kerülik a konfrontációt. A szabadulószobában a csoport tagjai egymásra vannak utalva, így egymás erősségeinek és gyengeségeinek feltérképezése, kipuhatolása különösen fontos.

2. A viharzás vagy versengés szakaszában felszínre kerülnek a lappangó véleménykülönbségek és az elfojtott konfliktusok. A tagok versenghetnek a csapaton belül betölthető pozíciókért, de kialakulhat nézeteltérés szemléletkülönbség miatt is. Előfordul, hogy egy munkahelyi közösség sokáig a konfliktusos szakaszban ragad, ami jelentősen visszaveti a teljesítményt, és akadályozza a produktív munkavégzést. A szabadulószobában a tagok egymásrautaltsága és a közös cél (a kijutás) sem engedi, hogy túl sok időt töltsünk versengéssel: jellemzően hamar kikristályosodnak a szerepek, és rátérhetünk a lényegre.

3. A normák kialakítása kulcsfontosságú, hiszen ez határozza meg a későbbiekben, hogy milyen szabályok szervezik a közösség működését, hogy milyen feltételrendszerhez kell a közösség tagjainak alkalmazkodniuk. A szokásoktól kezdve a munkamódszerekig kirajzolódnak az együttműködés sémái, a szabadulószobákban pedig azok a kooperációs és hatékony kommunikációs technikák, amelyek segítségével megvalósul a közös feladatmegoldás.

4. Ezt követi a működés vagy teljesítés fázisa, ami már a tényleges együttműködésről és a megvalósításról szól. A szabadulószobában hamar eldől, mennyire működik hatékonyan együtt egy közösség, hiszen gyors reakciókészséget, logikus és megalapozott döntéseket igényelnek a feladványok. Megfelelő feladatleosztással, összehangolt csapatmunkával és kiemelkedő egyéni teljesítményekkel a csapatműködés optimális szintje is elérhető.

Szívesen megtapasztalnád, hogyan formálódik élesben a csapat? Nevezz be a barátaiddal valamelyik szabadulószobánkba, és kövesd végig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *