Szabadulószoba az oktatásban, kicsit újragondolva

Napjainkban a szabadulószobák nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen tele vannak izgalommal, vidámsággal, megoldásra váró csavaros feladványokkal, amiknek megfejtéséhez jól jön egy talpraesett csapat segítsége is. De a kijutós játékokban valójában több is van, mint azt elsőre gondolnánk. Például remekül alkalmazható egy kijutós játék koncepciója, akár az oktatásban is. Hogy hogyan? A következőkben pár gondolat erejéig erre is kitérünk.

Akár egy feladatlap is izgalmasabbá tehető

A szabadulószobák ötletének, felépítésének elvei – rendhagyó módon ugyan –, de már régóta ott vannak az iskola falai között. Hiszen a pedagógusok időről-időre azon dolgoznak, hogy minél érthetőbbé, izgalmasabbá és megjegyezhetőbbé tegyék a tananyagot, ehhez pedig számtalan eszközt, módszert bevetnek. A különféle feladatlapok, a csapatjátékok, a tananyag tartalmával összeegyeztetett egyszerűbb és bonyolultabb rejtvények mind ezt szolgálják, ahogy mára már az sem ritka (népszerűségükből adódóan), hogy a tanárok valamilyen kijutós játékhoz nagyon hasonló formában teszik érdekesebbé a tanulást (és a megszerzett ismeretek számonkérését). Vegyünk egy egyénileg megoldandó feladatlapot vagy egy kreatív csapatjátékot, és egyszerűen csak implementáljuk a szabadulószobák elveit ezekbe.

Milyen koncepció szerint haladjunk?

  • Tűzzünk ki egy nagy célt, amit a diákoknak el kell érniük, vagy jelöljünk ki egy fő feladványt (rejtélyt), amit a tanulóknak meg kell fejteniük!
  • A cél felé vezető utat tegyük izgalmassá és változatossá különféle nyomokkal, amik együttesen elvezethetnek a kitűzött fő célhoz! Legyenek könnyebb-nehezebb feladványok, amik megfejtésével közelebb kerülhetnek a megoldáshoz!
  • Mindezeket megspékelhetjük (a lehetőségekhez mérten) számkódos/anagrammás/feleletválasztós/egyéb feladványokkal is.
  • Nem kötelező, de az izgalmakat csak fokozza, ha mindezeknek szabunk egy időkorlátot is, tehát a tanulóknak egy bizonyos időkeret áll a rendelkezésükre, hogy eljussanak a célhoz.

Ha kipróbálnál egy vagy több tematikus szabaduló szobát Budapesten, látogass el hozzánk! Ne felejts el időpontot foglalni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *