Lehet, hogy a szabadulószoba magyar találmány?

Mielőtt még elfogna a teljes önelégültség, hogy íme, egy újabb magyar találmány, amire büszke lehetsz, kicsit le kell lomboznunk, mert a szabadulószobák ötlete nem tőlünk, magyaroktól jött. Persze ettől még lehetünk rendkívül büszkék, hiszen a magyarok is viszonylag gyorsan felismerték a kijutós játékokban rejlő nagyszerű lehetőségeket. Azt, hogy a menekülő szobák egyszerre szórakoztatóak, izgalmasak, élményteliek, és nem utolsó sorban az agytekervényeket is jócskán megdolgoztatják. Bár a szabadulószobák nem tekinthetőek tipikus hungarikumnak, mégis a magyarok gyorsan reflektáltak a piaci igényekre, illetve a játékosok érdeklődésére, és mondhatni – viszonylag rövid időn belül – gombamód elkezdtek szaporodni a különféle tematikus szabadulószobák Magyarországon is.

Gyorsan megugrott az escape játékok iránti érdeklődés

Érdekességként jó, ha tudod, hogy először 2006-ban a Szilícium-völgyben (San-Francisco) szerveztek ilyesfajta kijutós játékot, ami akkor még nem népszerű filmekre, hanem Agatha Christie közismert krimijeire épült. Aztán jöttek a japánok és Ázsiában létrejött a Real Escape Game (REG), ami tulajdonképpen a szabadulószobák elődjének is tekinthető. Magyarországon 2011-ben lehetett először szabadulószobáról hallani, majd az igazi áttörést 2012 hozta el az escape játékoknak. Ekkor már egyre több magyar hely nyílt a szabadulószobák szerelmeseinek és más kíváncsiskodók legnagyobb örömére.

További érdekesség, hogy a közismert magyarországi ParaParkot 2011-ben alapították, és ez volt a világ első szabadulószoba-franchise-a. Volt idő, mikor egyszerre húsz helyszínen is működtettek szabadulószobákat Európa szerte, sőt még más kontinensen, Ausztráliában is. A tulajdonképpeni magyar modell kidolgozását az alapító Gyurkovics Attila a flow-élményre alkotta, míg a japán szobák jellegzetessége inkább az, hogy ők erőteljesebb hangsúlyt fektettek a logikára, azon belül pedig a számsorokra és a színkódokra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *