Atlantisz titkát Te is megfejtheted

Történelmi tény vagy egyszerűen csak egy legenda? Valóban létezett-e az elsüllyedt kontinens, és ezzel együtt a számos titkot őrző ősi birodalom? Vagy csak az ereklyevadászok által kreált mítosz az egész? És Te, mennyit tudsz Atlantisz legendájáról?

Szabadulószoba Atlantisz legendája köré építve

Ahogy tőlünk azt már megszokhattad, újgenerációs szabadulószobáink elképesztő látványvilágú, több helyiségből álló menekülő szobák, ahol valósághű berendezések és igazán agyafúrt feladványok várnak. De hiábavaló is lenne minden csavaros rejtvény, minden igényes gonddal berendezett, modern szabadulószoba, ha a kijutós játékok tematikái semmitmondóak, unalmasak lennének. Atlantisz legendája nem csak a felfedezőket tartja már rég óta izgalomban, hanem gyakorlatilag mindenki mást is, aki már hallott bármit is erről a vélt vagy valós rejtélyes kontinensről. Hogy létezett-e vagy sem? Hogy Poszeidón valóban mesés kincseket rejtett-e el ott a földi halandók elől? Sokféle mendemonda kering, ám ami biztos, hogy Atlantisz legendája a görög, az indiai és az egyiptomi mondavilágnak is a szerves része.

Atlantisz nyomában

Először az ókori görög filozófus, Platón irt Kritiasz című művében ír erről a csodás helyről. A szóban forgó alkotásban Platón leírja, hogy az atlantiszi történetet Szolón és egyiptomi papok elbeszéléseiből ismerhette meg. Ugyan a Kritiasz végéről semmit nem tudunk, mert a mű nem lett befejezve, a dialógusok csonkán maradtak, de a filozófus Timaiosz című dialógusában is említést tesz egy olyan szigetről, amit Atlantisznak hívtak. Ez a földrésznyi nagyságú ország úgy 9000 évvel Platón előtt létezhetett, háborítatlan, békés és mesésen gazdag volt. A legenda szerint az elveszett kontinens a tenger istenének, Poszeidónnak a tulajdona volt. Ide küldte a halandó szerelmétől, Kleithótól született félig emberi és félig isteni gyerekeit. Mind az öt félisten birtokolt egy-egy részt a kontinensből, Atlasz, az elsőszülöttek jogán a legnagyobb területet kapta. A kontinens fejlett volt, lakói boldogan éltek, ám egy idő után elvakította őket a bőség, a gazdagság, a csodás földi javak és egyre kevésbé tisztelték már az isteneiket. Ezért Atlantisz népét az istenek földrengéssel sújtották, így pedig a tengergyűrű köré vett Atlantisz örökre a tengerbe veszett.

Ugye, máris mennyi izgalmat tudtál meg Atlantisz legendájáról? És ez még semmi! Ha Te is kíváncsi vagy Atlantisz titkára, ha egy óra erejéig szívesen belebújnál egy felfedező bőrébe, verbuválj csapatot, és gyertek el hozzánk Atlantisz tematikájú szabadulószobánkba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *