Gyere szabadulószobába, és kerülj flowba!

Minek köszönhetik vonzerejüket a szabadulójátékok? Elsősorban mind a jobb, mind a bal agyféltekét megmozgató feladványoknak, fejtörőknek, másrészt az egyedülálló közösségi élménynek, amely során a végső siker kulcsa a közös problémamegoldásban rejlik.

De van a szabadulószobáknak még egy fontos tulajdonsága: kiragadnak a hétköznapokból, olyannyira, hogy megszűnik a játékon kívüli világ, a játékosok csak az előttük álló kihívásra koncentrálnak, egyedül az „itt és most” számít. Nem véletlenül van ez így kitalálva: a koncepció mélyén a sokak által ismert flow-elmélet gyökereit találjuk.

Escape játékok = escape reality?

Ritkán gondolunk így rá, de a szabadulószoba a modern eszképizmus egyedülálló „játéktere”, ahol valóban kizárhatjuk a valós problémákat, kimenekülhetünk a realitásból, és feloldódhatunk egy meseszerűen felépített fiktív környezetben, miközben énünk rejtett oldalait aktiváljuk. Végre nem rutinfeladatokat oldunk meg ugyanazon gondolati sémák alapján, hanem valódi szellemi erőpróbán méretjük meg képességeinket. Megtörténik velünk a csoda, hogy teljesen beleéljük magunkat a történetbe, és megszűnik az időérzékelésünk, így hihetetlenül gyorsan elrepül a 60 perces játékidő.

Úgy is mondhatnánk: elragad a flow. De mi is az a flow-élmény? A flow-élményt Csíkszentmihályi Mihály határozta meg tudományos pontossággal 1975-ben. Eszerint a flow az agy különleges működési állapota, amikor teljesen elmélyülünk egy tevékenységben, és megfeledkezünk a körülöttünk levő valóságról. A flow-t kiváltó tevékenység vagy feladat bármi lehet, ami nem túl könnyű, de nem is megugorhatatlanul nehéz számunkra. Az állapotot fokozott koncentráció jellemzi, ilyenkor nyújtjuk a legjobb egyéni teljesítményt, de mindez erőfeszítésmentesen áramlásszerűnek érződik (innen a neve: flow).

Összefoglalva: a flow a tökéletes élmény és boldogság tapasztalata, amit érdemes az élet több területén, például a munkában, kikapcsolódásban is megkeresni. A szabadulószobában egyenes út vezet a flow-élményhez. Nézzük, miért!

Kijutós játék: a legrövidebb út a flow-élményhez

A szabaduló szobában minden adott a flow-élmény átéléséhez: az elbűvölően varázslatos vizuális környezet, az izgalmas feladványok, rejtélyek, a lebilincselő történet és a játékosok előtt lebegő cél. Ezek a körülmények organikusan teremtenek olyan különleges atmoszférát, hangulatot, amiben könnyű „benne felejteni” magunkat, kizárni a kóválygó gondolatainkat, a gondokat, és csak az előttünk álló feladatra koncentrálni.

A szabadulószobás élmény a totális jelenlét tapasztalata: az „itt és most” sodrásában hozott döntések az aktív, irányított figyelem és teljesítőképességünk maximalizálásának metszetében születnek. Ha a kaland közben átéljük a flow-t, már nyert ügyünk van, de ha próbálkozásunkat még siker is koronázza, az garantáltan katartikus élmény lesz. És hogy tovább fokozzuk: bónuszként ezt a remek tapasztalatot közös élményként könyvelhetjük el.

Fedezd fel szabaduló szobáinkat Budapest belvárosában, és éld át a fergeteges flow-élményt a kedvenc társaságodban!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *