Életleckék a szabadulószobából

Elterjedt nézet, hogy az iskola nem készít fel az életre, és a hasznosítatlan tananyag idővel kihullik a fejünkből. Bár általános műveltségünk bővítése és az ismeretszerzés technikájának elsajátítása szempontjából az intézményes oktatásra vitán felül szükség van, valóban léteznek olyan képességek, amelyeket egyénileg, az iskolán kívüli helyzetek tapasztalataiból építkezve fejleszthetünk.

A kijutós játékok forgatókönyve bővelkedik az élethelyzeteket modellező interakciókban és játékelemekben, ahol a logikus és a kereteken kívüli gondolkodás, az együttműködési képesség és az önálló készségek egyaránt teret kapnak.

1. Kommunikálj!

A kommunikációnak minden életterületen kiemelkedő jelentősége van. Ha nem kommunikáljuk az igényeinket vagy a véleményünket, mások nem érthetnek meg minket. A szabadulószobában állandó kapcsolatban kell lennünk egymással ahhoz, hogy sikeresen teljesítsük a küldetést. Ha nem tájékoztatjuk a többieket legújabb felfedezéseinkről vagy az általunk talált nyomokról, esélyünk sem lesz összerakni a képet.

2. Légy hasznos csapattag, de egyedül is boldogulj!

A családtól a munkahelyen keresztül a hobbicsoportokig, az ember tagja különböző közösségeknek, ahol szükség van az együttműködés képességére. A szabadulószobában különösen hangsúlyos szerepe van a kooperációnak, hiszen csak az összefogás és a közös erőfeszítés viheti sikerre a csapatot. De hasonlóan fontos az önállóság, hogy a közösség tagjai képesek legyenek megbízhatóan, a többiektől függetlenül is elvégezni a rájuk bízott részfeladatokat.

3. Tanulj a hibáidból, és ne add fel!

Gondolhatunk az írás-olvasásra vagy a biciklizésre – valószínűleg nem volt zökkenőmentes az első találkozásunk ezekkel a kihívásokkal. A szabadulószobában is néha megtorpanunk a próbatételek előtt, vagy elakadunk a megoldás során, de általában nem hagyjuk ott emiatt a játékot, hanem újra és újra megpróbáljuk. A hibáinkból tanulunk, és legközelebb nem ismételjük meg őket.

A kijutós játékok rengeteg tanulsággal és a valós szituációkra átfordítható tapasztalatokkal gazdagítanak, ezért csak biztatni tudunk titeket, hogy gyertek, és próbáljátok ki tematikus szabadulószobáinkat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *